İşte Windows 10

Windows 8 ile yeni bir hava yakalamaya çalışan fakat bunda yeteri kadar başarılı olamayan Windows yine de dünyada en çok kullanılan işletim sistemi olma özelliğini sürdürmektedir. Fakat buna rağmen Microsoft’un, son yıllarda büyük başarıların da uzağında kaldığını söylememiz yanlış olmaz. Bu sebepten ötürü hem Windows hem de Microsoft’un yeniliğe ihtiyacı olduğu görülmektedir. Bu bağlamda Microsoft Windows 8 ile kullanıcı üzerinde yaratamadığı o en çok sevilen işletim sistemi olma özelliğini piyasaya süreceği işletim sisteminin yeni sürümü olan Windows 10’ da bulmaya çalışacak. Microsoft atacağı bu adımla istediği başarıyı yakalayabilecek mi bilinmez ama Windows 10 ile kullanıcıya yepyeni ve kullanışlı bir işletim sisteminin kapılarını açacak gibi görünüyor. Geçmişe dönüp baktığımızda Microsoft firmasının piyasaya sürdüğü her iki işletim sisteminden tesadüf mü bilinmez ama birisi iyi olurken ondan sonra gelen kötü olmakta. Örneğin Windows XP iyi iken Vista kötü, Windows 7 iyi iken Windows 8 ise beklentilerinin oldukça altında kalmıştır. Bu bir gösterge olabilir mi bilinmez ama Windows 10 ‘nun gelişi öncesinde kullanıcılarda olumlu bir
bekleyiş söz konusu.

Peki, Windows 10’nun Windows 8’den ne gibi farklılıkları var, kullanıcıya sunacağı yeni özellikleri neler olacak? Windows 10, 6.4 sürüm numarası ile gelecek. İlk izlenimlere göre yeni özelliklerin yanı sıra Windows'un yeni sürümünde Windows 8'de bulunan ve önemli sayıda kullanıcının şikâyette bulunduğu uygulamalar, başlat menüsü ve ön seçimli gelen masaüstü tercihleri üzerinde değişikliklere gidilmiş. Yeni sürümde arayüzünde bazı önemli değişikler yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi Windows'un klasikleşmiş başlat menüsünün yeni sürüme uyarlanarak tekrardan gömülü olarak Windows'un bir parçası haline gelmesidir. Bir diğer önemli değişiklik ise Windows 8 ile hayatımıza giren başlangıç ekranını (resmî olmayan adı ile "Metro") veya geleneksel Windows masaüstünü arasında seçim yapabilme imkânı sunmasıdır. Başlat menüsünün sağ tarafında sabit kısayollar yerine modern kutucuklar bulunmaktadır. Ekranda görünüp kısa sürede kaybolan bildirimler için görev çubuğundaki bildirim alanında Bildirim Merkezi eklenmiştir. En önemli yeniliklerden biri ise, Windows 8 ile tanıtılan Windows mağaza uygulamaların (apps) geleneksel pencere özelliklerine (küçültme, büyültme, kapatma) kavuşmasıdır. Masaüstü pencereleri ile modern uygulama pencerelerinin birbiriyle karışmaması için modern pencerelerin görünümü farklı olacaktır. Bununla birlikte Linux tabanlı işletim sistemlerinin sahip olduğu birden fazla masaüstü (çalışma alanlı) yaratma özelliği Windows 10'un getireceği en önemli yeni özelliklerden birisidir. Ayrıca Üretici firma yaptığı bir anket sonucunda kullanıcıların büyük çoğunluğun RAR,ZIP gibi dosyaların ek bir programa ihtiyaç duymadan Windows tarafından otomatik olarak açılmasını istemesi üzerine bu özelliğin eklenebileceğini ve bir kişiye ait tüm cihazlardaki Windows’ların birbiriyle eşlemeyi (senkronizasyon) sürdüreceğini, Windows 10'un masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda, televizyonlar ile tablet bilgisayarlarda rahatlıkla çalışacağını da belirtti.

Windows 10'un "Teknik Önizleme" sürümü Microsoft'un Önizleme sitesinden indirilebilir. Ancak sürüm geliştirilme aşamasından olduğundan, hataların ve sorunların var olduğu unutulmamalıdır. Resmi final sürümü ise kesinleşmiş bir tarih olmamakla beraber 2015’in son çeyreğinde hazır olması bekleniyor.
                                                                                                        Ali Geçer

SHARE

About Güzelkelam

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder