Dsg (Direct- Shift-Gearbox) yani çift kavramalı şanzımanlar yeni nesil otomatikleştirilmiş bir manuel şanzıman sistemidir. İlk Dsg üretilen şanzıman 6 ileri ve ıslak örtülü debriyaj paketine sahipken yeni teknoloji 7 ileri Dsg şanzıman "kuru debriyaj" kullanır. Yeni uygulanan bir sistem gibi görünse de geçmişi teknik olarak Paris Dakar rallisinde Porsche firmasının araçlarında kullanımına kadar ulaşıyor.
Teknik olarak büyük avantajlarının yanında dezavantajlarıda bulunan bir sistemdir. En önemli avantajı vites geçişlerindeki inanılmaz vites geçiş hızıdır. Bu sistem temel itibariyle birbiri ile senkronize çalışabilen iki ayrı milde sıralanmış vites seviyeleri, debriyaj ve yüksek kapasiteli bir mekatronik üniteden meydana gelmektedir. DSG şanzımanda 1-3-5-7 numaralı vitesler bir milde, 2-4-6-R numaralı vitesler ise ikinci bir milde sıralanmıştır. Bunun sonucunda her vites geçişinden önce bir sonraki vites hazır bekletilmektedir. Vites yükseltme aşamasında yapılacak işlem şöyle özetlenebilir: birinci milin debriyajını açmak ve hızla ikinci milin debriyajını kapatmak. Bu işlem sadece 300 ms sürmektedir. DSG’nin güç aktarımı neredeyse kesintisiz olduğu için performansta yükselmeye, yakıt tüketiminde düşüşe sebep oluyor. Ayrıca vites geçişleri de hissedilemeyecek düzeyde ve düşük karbondioksit salınımı içinde pozitif katkı sağlıyor.
Debriyajların ikisinin birden çalışmasını için gereken hidrolik mekanizmanın fazlalığı iki farklı şanzıman gövdesi olmasından dolayı buna bağlı hareketli parça fazlalığı minimum 80 kilo kadar extra bir ağırlık anlamına geliyor. Bu kadar fazla hareketli mekanik parçanın varlığı verimi düşüren önemli bir etken olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca sürekli güç sağlanımı için debriyaj sistemi olağandan daha hızlı bir şekilde aşınmakta. Bu sebeple aracın servise gitme süresi ise bir hayli azalmaktadır.
Ali Geçer
0 yorum:
Yorum Gönder