GOOGLE GLASS NEDİR?

Bu ay ki teknoloji yazımızda sizlere ilk duyuruluş tarihinden itibaren büyük bir ses getiren Google Glass’ı tanıtmaya çalışacağız.

Google Glass Nedir?


Google Glass ,artırılmış gerçekliğe(AR) sahip digital ekranlı bir gözlük. Google Glass Texas İnstruments firmasınının ürettiği TI OMAP 4430  yongada sistem çözümünü(soc) kullanıyor. Google Glass da kullanılan bu chipset(yonga) daha önce kendini teknoloji piyasasında kanıtlamış olan Blackbery Playbook LG Optimus 3d Samsung Galaxy S2  gibi  cihazlarda kullanıldı.

1 GB RAM kapasitesine sahip bu ramin de 682 MB lık kısmı geliştiricilere ayrılmış iken ram in geri kalan kısmını sistem kendisi kullanıyor. Google Glass veri depolama anlamında  tatmin edici gibi gözüküyor.16 GB dahili hafızaya sahip olan bu gelişmiş gözlükte, 4 GB lık kısım sistemin kendisi tarafından kullanılırken,  kullanıcılar 12 GB alanı depolama amaçlı kullanabilecekler.

Bone Conduction Transducer (Kemik iletim dönüştürücü) 

Google Glass da dikkat çeken en önemli özeliklerden birisi de Bone Conduction Transducer olarak bilinene kemik iletim dönüştürücü özelliği.Bu özellik sayesinde dışarıda ki sesleri Google Glass’ı takan kişinin kafatasındaki kemiklerini kullanarak iç kulağa iletimi sağlanıyor ve kulaklık derdi de ortadan kaldırılmış oluyor. Google Glass da daha önce bahsettiğimiz özelliklerin yanında 5 MP fotoğraf çekme ve 720p çözünürlükte video çekme özelliğine sahip kamera bulunuyor. Ayrıca bu sıra dışı gözlükte wifi 802.11b/g ve bluetooth özellikleri bulunuyor.
Google Glass’ın ekran özelliğinin  oldukça üst seviyelerde olduğu da gelen bilgiler arasında. Google Glass ı kullanan bir kişi  işlemlerini  25 inçlik HD bir ekranda yapmış gibi olacak.Bir günlük pil ömrüne sahip olan Google Glass, işletim sistemi olarak da android işletim sistemi kullanıyor.
2014 ilk çeyreğinde piyasaya çıkması bekleniyor.

Merak edenler için;
Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerinin bilgisayar tarafından üretilen ses, video, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Bu konsept kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve zenginleştirilmesidir. Teknoloji kişinin gerçekliğe bakış açısını genişletme fonksiyonu görür. Buna karşı sanal gerçeklikte ise gerçek dünya yerine simüle edilmiş bir dünya vardır.
Zenginleştirme gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve çevredeki elementler ile etkileşim içerisindedir. Gelişen zenginleştirilmiş gerçeklik teknolojinin de yardımıyla kullanıcı etrafındaki bilgi ile etkileşime girebilir ve bu bilgi dijital olarak manipüle edilebilir hale gelir. Bulunulan çevreyle ilgili yapay bilgi ve elementleri gerçek dünyanın üzerine monte edilebilir. Zenginleştirilmiş gerçeklik teriminin literatüre 1990 yılında Boeing üzerinde çalışan Thomas Caudell tarafından kazandırıldığına inanılır.(Wikipedia)
                                                                                                  Dursun Kılıç

SHARE

About Güzelkelam

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder